Top 5 filmova psihoterapijskog dejstva
Preporuke

Top 5 filmova psihoterapijskog dejstva

Da, filmovi mogu imati psihoterapijsko dejstvo na osobu, a ja ovdje izdvajam listu od top 5 filmova za koje mislim da vam mogu pomoći u zavisnosti od toga šta vas muči.

Zašto filmovi mogu imati psihoterapijsko dejstvo? 

  • Identifikacijom sa glavnim likom možete se osjećati kao da imate nekog svog ko vas shvata
  • Možete vidjeti šta je neko drugi uradio u sličnoj, teškoj situaciji u kojoj ste i vi, pa i sami pronaći slično rješenje
  • Mogu da pobude emocije koje potiskujete ili kojih niste bili svjesni
  • Prekidaju osjećaj bespomoćnosti i nude strategije i planove za suočavanje sa određenom teškoćom
  • Mogu da vas inspirišu i podstaknu na akcije koje dugo odlažete
  • obezbjeđuju vrijeme za uživanje i zabavu, a koje je nužno za dobro mentalno zdravlje

 

1.The Intern (2015)

Kada ga gledati? Ukoliko ste nedavno dobili otkaz i osjećate se beskorisno.

Film govori o čovjeku koji u 70oj godini dolazi na novo radno mjesto, poruka je da nikad nije kasno za promjene i nove početke i da uvijek imate još da date svijetu. Imdb link se nalazi ovdje, a trailer je tu.

  1. Heaven and Earth (1993)

Kada ga gledati? Kada se osjećate kao da vam ništa ne ide od ruke i kada vas svi osuđuju.

Ovo je priča koja će vas inspirisati na hrabrost, a ono što je najvažnije – film je snimljen po istinitoj životnoj priči. Imdb link se nalazi ovdje, trailer je ovdje.

3.Get a job (2016)

Kada ga gledati?Kada se borite sa besposlenošću, nedavno ste diplomirali ili razmišljate o pokretanju svog posla.

Ovaj film mi se svidio posebno iz razloga što prikazuje da ni u američkom društvu nije tako sjajno kada se diplomira, pogotovo uz studentske kredite koji su popularni kod njih. Danas na našim prostorima mnoštvo ljudi očekuje da ih sačeka posao kada se završi fakultet, što u 21.vijeku predstavlja zaostatak iz socijalističkog doba. To je jedan stav koji danas više ne važi i ako želite da uspijete, morate se odvažiti da sami sebi date posao. Imdb link je ovdje, trailer je na ovom linku.

4.Wild (2014)

Kada ga gledati? Kada se nađete u potrazi sa smislom, nosite određeni teretili vas grize savjestzbog nekih stvari iz prošlosti.

Ovaj film je snimljen po istinitim događajima, odnosno, memoarima jedne žene koja se pojavljuje u pravom filmu i to na početku kada glavnoj glumici poželi srećan put. Imdb link je ovaj, trailer se nalazi ovdje.

5.The hundred-foot journey

Kada ga gledati? Kada se sve okrene protiv vas, ali vi odlučite i dalje da se borite.

Ovo je film o neodustajanju, potrazi za boljim životom, suočavanju sa konkurencijom na poslu, traženju ljubavi i uspjehu koji sasvim sigurno dolazi onda kada ne dopustite bespomoćnosti da vas prevlada.Imdb link je ovdje, trailer za ovaj film je ovdje.

 

Šta je važno imati na umu? 

Znam da neki od vas misle “pa to je samo film”, ali istina je da i stvari sa ekrana su se sasvim sigurno nekad negdje nekome desile i izborio se na sličan način. Čak i da je samo film, zašto biste uskratili sebi priliku da vas inspiriše i navede na akciju.

Sve navedene filmove sam i sama pogledala, a pored ovih, tipkajući ovaj tekst sjetila sam se još nekih, pa možda ova lista dobije i nastavak.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *