udovoljavanje drugima
Lični rast i razvoj

14 bilježaka za osobe koje udovoljavaju drugima

Udovoljavanje drugima je nekada, tokom odrastanja, bio pametan način da se dobije ljubav od bitnih osoba. U odraslom dobu uglavnom vodi ka nekim psihičkim teškoćama kao što su manjak samopouzdanja, anksioznost, nezadovoljstvo i depresija.

Da biste prestali sa tim, važno je da to bude postepeno, sa puno samorazumijevanja.

Na tom putu, dobro je imati podršku i prisjećati se na dnevnom nivou nekoliko važnih stvari koje će vam biti od velike pomoći.

Ovo su neke od njih:

 1. Ako spašavam nekoga od njegovih obaveza obavljajući ih za njega, tako mu ustvari odmažem da postane samostalniji.
 2. Na psihološkom nivou, preuzimanjem obaveza za drugog, šaljem mu poruku da mislim da nije dovoljno sposoban da to uradi sam.
 3. Ne mogu udovoljiti svima, tako mogu samo sve, uključujući i sebe – učiniti nezadovoljnima.
 4. Kada prestanem ići na kafe na koje ne želim, odgovarati na poruke na koje ne želim i slično, otvaram mogućnost za tu osobu (i sebe) da nađe nekog ko će autentično htjeti da ima kontakt sa njom.
 5. Udovoljavanje drugima je bila jako dobra strategija tokom odrastanja, jer si tako kupovao-la mir ili ljubav koji su ti bili potrebni da prežviš. Nema potrebe da osjećaš krivicu ako danas isto radiš, nekada je to bilo najpametnije moguće.
 6. Mozak je automatizovao tu težnju, jer je mnogo puta ponovljena, zato će ti trebati određeni napor i koji minut da zastaneš kako bi polako prestao sa udovoljavanjem drugima.
 7. Imenuj svoje životne vrijednosti, kako bi imao neki vodič preko čega sigurno nećeš preći, čak ni kada su drugi bitni u pitanju.
 8. Nikada se nećeš svidjeti svima, ne zato što nešto nije uredu sa tobom, već zato što su ljudi različiti i imaju različite preferencije. Sve je uredu sa tobom.
 9. Ispočetka ćeš osjećati krivicu kada kažeš NE nekome ko ti je bitan. Imaj na umu da će ovaj osjećaj izblijediti. Opstani na svom putu.
 10. Nema veze ako posrneš, i opet uradiš nešto za druge što ne želiš, važno je da se nakon toga opet vratiš na svoj put.
 11. Predomišljanje je osnovno ljudsko pravo. Imaš pravo da se kasnije javiš nekome i obavijestiš da ipak ne možeš to nešto.
 12. Istražuj o postavljanju granica drugima.
 13. Uči o asertivnosti.
 14. Provjeri ko u tvom okruženju namjerno koristi tvoju tendenciju udovoljavanja drugima, i probaj smanjiti kontakt na minimum.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *