Kako se osloboditi loših navika?
Lični rast i razvoj

Kako se osloboditi loših navika?

Prije svega, VAŽNO je razmotriti u kojoj mjeri je ta navika koje se želite osloboditi, ustvari loša za vas?

Da li vam je neko rekao da je loša ili zaista i vi tako smatrate?

Pitam vas ovo zato što navika ne bi postala navika da nemate neku dobrobit od nje.

Ne navikavamo se tako lako na nešto loše.

U osnovi svake navike nalazi se neka dobrobit za vas, jer je ne biste inače ponavljali i učvrstili.

Neka navika vam smanjuje anksioznost ( npr.grickanje noktiju), a neka navika je tu da bi spriječila vaš strah, recimo od samoće (npr. upaljen televizor sve vrijeme dok ste kući).

Kada otkrijete dobrobit koja stoji iza vaše loše navike, znaćete šta vam to ustvari fali i šta to nadoknađujete sebi kroz tu lošu naviku.

To je dakle prvi i najvažniji korak.

1.Šta to nadoknađujem sebi ovom navikom, od čega se spašavam?

Kada otkrijete od čega se štitite, automatski biste trebali osjetiti saosjećanje prema sebi i imati više razumijevanja. Kada otkrijete da vaše grickanje noktiju znači da se vi zapravo plašite nečega, i da tako taj strah pokušavate smanjiti, nije li to pokazatelj da vi zapravo želite sebi dobro?

Nije li to pokazatelj da ste pokušali naći pravi način i da upravo zato što vam je stalo do vas samih, vi ste razvili ovu naviku?

2.Odlučite da ovaj proces bude proces za koji ćete sebi dati vrijeme, ljubav i razumijevanje

Kada ovo odlučite istinski, onda se nećete proganjati, a oslobađanje je zagarantovano uspješno. Onog momenta kad se počnete proganjati i sebe doživljavati kao slab karakter koji nešto ne može obaviti, sjetite se prvog koraka, sjetite se, da ste vi ustvari uplašeni, anksiozni itd. I da je proganjanje najmanje što vam treba. A pritom sigurno vodi do neuspjeha.Jer uplašenom čovjeku najmanje treba proganjanje zbog tog što se plaši.

3. Budite spremni da ćete u nekom momentu posrnuti

Zato što stvaranje nove navike zahtijeva energiju. Stara navika je automatizovana i donosi korist. Ne zvuči kao lak posao. Osim što stvaranje nove navike zahtijeva ulaganje vremena , truda i energije. Isto tako neobavljanje stare navike zahtijeva energiju. To je dupli posao. Budite strpljivi.

4. Nastavite tamo gdje ste posrnuli

Stara navika se nije stvorila odjednom. Onaj koji je jednom u životu grickao nokte, neće to nastaviti raditi svaki dan odjednom, tako i vi ne morate da se vratite na stare staze zbog jednog posrnuća.

5. Uporedo tragajte za načinima koji će riješiti pravi uzrok nastanka navike

U primjeru grickanja noktiju, pravi uzrok je anksioznost. Oslobodite se anksioznosti, pored razgovora sa psihoterapeutom, to možete obaviti i pisanjem dnevnika, dubokim disanjem, i najvažnije –  razgovaranjem sa nekim u koga imate povjerenja o vašem strahu.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *