zaljubljenost je prijatna, ali...
Lični rast i razvoj

Zaljubljenost je prijatna, ali…

Zaljubljenost je prijatna, ali… zapravo, možemo je predstaviti kao neku vrstu samozavaravanja.

Šta je zaljubljenost?

Kada upoznate nekoga ko ima neke osobine koje smatrate izuzetno vrijednim, npr. uvidjeli ste da osoba ima 6 od 10 osobina koje vi cijenite, a zatim pretpostavite da ima i ostale 4, dogodiće se zaljubljivanje.

Zaljubljivanje je naša projekcija savršene osobe na nekog ko je tome približan.

Ovaj izuzetno prijatan osjećaj je zapravo karakteristika adolescencije i odrastanja.

Zrela osoba se ne može zaljubiti.

Zaljubljivanje je negacija ljubavi

Ljubav je odnos u kojem je jedna od najvažnijih stavki autentičnost, što znači da u tom odnosu možemo iskazati i svoje neprijatne emocije i neprijatna iskustva. Budući da je kod zaljubljivanja riječ o idealizaciji, osoba u koju smo zaljubljeni pokazivanjem svog pravog ja ruši našu predstavu o sebi kao savršenoj osobi.

Kada zaljubljenost prođe, ima li šanse da se stvori ljubavni odnos?

Kažu da zaljubljenost može trajati i do pola godine, ali, ona neminovno prolazi.

Kada ona prođe, pitanje je šta uraditi sa nezadovoljstvom koje se javi.

Nezadovoljstvo se javi, jer osoba uvidi da njen partner ipak nije tako savršen kao što je ona mislila i tu počinju problemi. Osoba smatra kako je njena veza loša i kako dati partner nije pravi za nju.

Međutim, iako neko nije savršena osoba, ne znači da nije dobar partner i da je veza loša.

Iako mnogi smatraju da je zaljubljenost prva faza ljubavi, to nije tačno. Nakon zaljubljenosti može nastati ljubav, koja predstavlja emocinalno vezivanje za drugog i stvaranje intimnog odnosa. Ali, ljubav može nastati i bez zaljubljivanja, objekivnim pogledom na drugu osobu, što je karakterstika zrelih ličnosti.

Kako ovo provjeriti?

Postavite sebi sledeća pitanja:

1. Šta je to što smatram manama kod svog partnera?

2. Da li te mane mogu prihvatiti?

3. Da li su one zanemarljive u odnosu na vrline koje moj partner posjeduje?

4. Dobijam li saosjećanje kad mi je potrebno, dobijam li utjehu kada patim, da li se moja ljutnja uvažava?

5. Da li pretežno osjećam prijatnost u ovom odnosu?

Ukoliko smo svjesni mana našeg partnera, ali ih smatramo zanemarljivim u odnosu na ono što predstavlja njegove dobre osobine koje smatramo vrlinama, a pritom naše emocije bivaju uvažene u tom odnosu u kojem preovladavaju prijatna osjećanja, ljubav može nastati.

Ljubavni odnos, nažalost mnogih, nije onakav kakav se prikazuje u filmovima i romanima ( otud i naziv romantična ljubav), već je odnos u kojem se sasvim normalno javljaju i ljutnja i ravnodušnost,  manjak strasti i problemi.

Stvar je samo u tome, da li znamo zbog čega se trudimo da taj odnos uspije, šta je ono što smatramo vrijednim kod te osobe, zbog čega ćemo pronalaziti načine da te probleme riješimo, jer nekog kao što je naš partner želimo zadržati u svom intimnom svijetu.

Ovo i nisu tako loše vijesti, jer dok god budemo naš partnerski odnos upoređivali sa idejama odnosa kakve dobijamo gledajući romantične filmove i čitajući ljubavne romane, bićemo nezadovoljni sopstvenim ljubavnim životom, vjerujući da nešto kod nas nije uredu i da neprijatnih emocija u vezi ne smije biti.

Smije ih biti, to je sasvim normalno.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *