Kako ostvariti novogodišnje odluke
Lični rast i razvoj

Praznični vodič : Kako ostvariti novogodišnje odluke?

Novogodišnje odluke su postale skoro pa neizostavan dio praznične, zimske atmosfere.

Volimo ih jer tako sami sebi obećavamo svježi početak i imamo se čemu radovati. Kao da nas davanje odlučnog obećanja sebi štiti od neuspjeha.

Ja ih volim, jer kada sve stavimo na papir, znamo šta želimo, za čim žudimo i razmišljamo šta treba da radimo da dostignemo svoj cilj. Samo razmišljanje o njima ispunjava nas osjećanjem sreće.

Ali, ne volim one odluke ( a takva ih je većina) koje su na neki način kaznene prirode!

Većina novogodišnjih odluka je sledeće logike: moram prestati raditi nešto u čemu uživam, te moram početi raditi nešto u čemu ne uživam uopšte. A trebalo bi da je obrnuto!

Da li zaista želite da tako izgleda vaša Nova godina, puna kažnjavanja ili uskraćivanja?

Meni se ovo ne sviđa i glasam za neku nježniju opciju, sa više prihvatanja, samopohvaljivanja, osnaživanja, samopouzdanja i ljubaznosti prema samima sebi.

Nažalost, ljudi dolazak Nove godine doživljavaju kao novi početak( to je okej) , ali novi početak u kojem će postati sasvim drugi ljudi. Kao da nešto sa njima nije uredu i treba da se resetuju, a ustvari se radi o nadogradnji.

I pored nadogradnje, što je još važnije, radi se o prepoznavanju i prihvatanju onih dijelova sebe koji nam se ne dopadaju. A nikako o samokažnjavanju zbog istih.

Kada donosite novogodišnje odluke, gledajte da one ne budu donesene iz samokažnjavanja, tako u startu sami sebe osudite na propast, rušeći svoje samopouzdanje.

Kada je donošenje ovih odluka u pitanju, imam dva savjeta za vas:

1.Pazite da to bude nešto što trebate, a ne nešto mislite da biste trebali

Npr. mislite da biste trebali svaki dan ujutro ići na trčanje, jer ste tako zamislili svoj savršen početak dana, a ideja za to vam se javila gledajući američke filmove i kako oni svi trče po Central parku ili ste to vidjeli od nekog svog prijatelja koji obožava trčanje.

Ovdje se zaustavite.

Postavite sebi pitanje da li vam trčanje kao aktivnost odgovara, koliko biste iskreno u tome uživali, a koliko bi vam predstavljalo patnju?

Ako je cilj savršen početak dana, sigurna sam da ima i drugih načina.

2.Konkretizujte svoj cilj

Npr. želite biti aktivniji, ali ne znate na koji tačno način, pa se “zalijepite” za ideju svakojutarnjeg trčanja.

A ono vas ne ispunjava i ne radujete mu se.

I što se više tjerate na aktivnost koja u vama budi nelagodu, to ste daleko od lijepog početka dana i vjere u sebe.

Kada su aktivnosti u pitanju, danas imamo više načina na koje možemo biti aktivni. Razmislite o pilatesu, aerobiku, fitnesu… I tragajte za sebi odgovarajućim načinom bavljenjem sportom.

I zapamtite, bavljenje sportom ima za cilj da vas ispuni energijom i skrene misli sa tekućih problema, te da se osjećate dobro i srećno jer činite nešto korisno za svoje zdravlje ( a prisiljavanje i samokažnjavanje to nisu). Kada nađete takvu aktivnost, ostaćete joj vjerni i radovaćete se takvom treningu.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *