kako reći ne
Lični rast i razvoj

Kako reći “Ne”: Nekoliko prijedloga odbijajućih rečenica

Kako reći “Ne” ? Mnogi ljudi odbijanje drugih doživljavaju izazovno.

I, zaista, kada se plašite konflikta, uskraćivanja ljubavi i prihvatanja od strane drugih ili kazne – to za vas jeste izazovno.

Ovakav doživljaj odbijanja drugih se isprva “njeguje” u porodici. Svako ko se muči sa ovom problematikom, u djetinjstvu je dobijao ljubav samo kada je bio poslušan dječak ili djevojčica.

Vi ste se uvijek više brinuli o emocijama svojih roditelja, nego oni o vašim, a kada biste se usprotivili – došlo bi do konflikta i/ili svađe, osude i uskraćivanja. Vi nikada niste imali pravo da se suprotstavite, čak ni u tinejdžerskim godinama kada je karakteristično da dolazi do razilaženja mišljenja sa roditeljima.

Postoje razlozi zašto je teško reći “Ne”, onda kada tako mislite, a u ovom tekstu sam više pisala o tome.

Kako onda reći “Ne”, a da smanjite mogućnost ostvarenja vaših strahova? Ove rečenice mogu da posluže u svrhu prelaznog perioda, da dobijete vrijeme da se spremite odbiti zahtjev, kao i da druga osoba dobije “alarm” da će možda negdje drugo trebati potražiti  pomoć.

Ovo su prijedlozi rečenica koje možete iskoristiti:

  1. Zasad ne znam da li ću to moći ispuniti, javi mi se malo kasnije.
  2. Zasad ne znam mogu li ti pomoći, javiću ti kasnije, ako budem mogao.
  3. U ovom trenutku nisam u mogućnosti da ti izađem u susret, obavijestiću te ako dođe do izmjena.
  4. Cijenim što se baš meni obraćaš, ali nemam vremena.
  5. Razumijem da ti treba pomoć, ali bolje da pitaš nekog ko će sigurno moći da ti pomogne, ja u ovom momentu nemam dovoljno vremena da ti adekvatno pružim pomoć.
  6. Želim da ti pomognem, ali nisam u mogućnosti.
  7. Hvala ti sto baš mene pitaš i vjeruješ da ja to mogu, međutim, istina je da ću morati da te odbijem zbog ličnih obaveza.
  8. Zaista ne mogu, postoji li drugi način da ti pomognem?
  9. Iskreno mi je žao, ali već imam isplanirane obaveze, tako da neću moći.

Nadam se da će vam neki od ovih prijedloga pomoći da makar počnete da se zauzimate za sebe. Ako ipak pokleknete, važno je da nastavite vježbati. Ukoliko osoba nastavi da zahtijeva, okrenite se tehnici “pokvarene ploče” – jedna od tehnika asertivne komunikacije – ponavljajte svoju rečenicu na bilo koje pitanje ili odgovor onog koji od vas traži uslugu.

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *