sreća
Lični rast i razvoj

Šta je sreća i kako se do nje dolazi?

Osjećanje sreće se javlja onda kada je ostvarena neka od najbitnjih želja koje imamo. Kada smo srećni to je signal da živimo usklađeno sa sobom i svojim životnim vrijednostima.

Razlika između sreće i zadovoljstva je u jačini želje. Kada je ispunjena neka od najbitnijih želja, tada smo srećni. Kada je ispunjena neka od bitnih želja, tada smo zadovoljni.

Dakle, sreća nije cilj sama po sebi, već je posljedica adekvatnog djelovanja prema stvarima koje želimo.


Šta ovo u praksi znači?


Potrebno je da odredimo koje su to naše želje, šta nas spriječava da ih ostvarimo, te da osmislimo korake i načine na koje možemo da uklonimo prepreke koje postoje.

Nekada se na ovom putu dešava da čovjek izgubi kontakt sa sopstvenim htijenjima, te da ne umije da odredi šta želi, izgubi motivaciju, ne može da podnese neugodnost odricanja od nekih zadovoljstava zarad ispunjenja želje ili ne želi da izađe iz zone komfora.

U takvim situacijama – psihoterapija je uvijek dobar izbor.

Dakle, šta želite?

Imaju li te želje korake ispunjenja, radite li na njima?

Znate li sta želite ili niste sigurni uopšte?

Želje su od krucijalnog značaja za kvalitetan život, one daju smisao, ali još i više – govore o tome vama. Govore o vašem sistemu vrijednosti, i najvažnije – o tome – koliko pažnje i značaja pridajete sami sebi.

Ako imate želje znači da dopuštate sebi da se izrazite i da poštujete sebe. Da niste sebe zatrpali ispod svih onih rečenica koje znače ” Laku ću ja za sebe…”.

Želje su osnova srećnog života.

Nerijetko, svojim klijentima predlažem kao zadatak da napišu 100 svojih želja. Zvuči li vam ovo previše? Više o tome pročitajte u ovom tekstu.

Sreća nije lijepa samo dok se čeka. Možete je živjeti.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *