Lični rast i razvoj

5 znakova da vam je možda potrebna psihoterapija – II dio

Psihoterapija je uvijek dobar izbor. Da li se predomišljate oko korištenja njenih dobrobiti? Psihoterapija i psihološko savjetovanje su uvijek tu za vašu ličnu dobrobit.

Pogledajte još 5 znakova da vam je to zaista potrebno:

1.NISTE U MOGUĆNOSTI DA IZRAZITE SVOJE EMOCIJE

Možda ne znate šta osjećate ili drugi ljudi traže od vas da se izjasnite, a vi niste u mogućnosti. Razmislite koliko takvim ponašanjem narušavate svoje odnose i bliskost sa drugima. Da li je nešto dobro u ćutnji? Šta i što? 

2.PLAŠITE SE DA ĆETE POSTATI AGRESIVNI?

Kažete ” Plašim se da ću reći i što mislim i što ne mislim”? Vrijeme je za psihoterapiju, jer kako više ćutite, vi uskraćujete sebi jedno od osnovnih ljudskih prava.

3.PREPOZNAJETE DA IMATE PPROBLEM, ALI ZAHTIJEVATE OD SEBE DA SE SAMI IZBORITE

Ne morate sve sami i još važnije – ne možete sami doći do uvida koji su ključni u vašem oporavku, posebno ako ste npr.prepoznali da imate simptome neke od psihijatrijskih dijagnoza. Kao što jedna izreka kaže – Ako su rane u nama nastale u odnosima s drugim ljudima, oporavak mora biti u odnosu s drugim ljudima.

4.DOŽIVLJAVATE TJELESNE TEŠKOĆE ZA KOJE NE POSTOJE FIZIOLOŠKI UZROCI 

Npr.imate glavobolju, bolove u želucu, teško dišete ili osjećate pritisak u grudima, a nalazi su uredni. Vrlo je vjerovatno da se radi o nečemu psihosomatskom.

5. PONAŠATE SE DRUGAČIJE OD ONOG ŠTO MISLITE

Radite jedno, a mislite nešto drugo.Želite da vas ne dotiče nešto što vas itekako dotiče? Želite ostati ravnodušni tamo gdje to čak i nije poželjno u cilju vaše sveukupne dobrobiti? Razmislite da potražite pomoć.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *