Skip to content

Šta ako mi se ne izlazi iz moje zone komfora?

“Život počinje izvan tvoje zone komfora” rekao je Neale Donald Walsch, američki pisac. A šta ako vam se iz zone komfora ne izlazi ?

Zona komfora je okruženje u kojem se osjećamo sigurno i ušuškano, imamo svoju rutinu i uglavnom ne očekujemo nepredviđene situacije.

Izreku sa početka teksta često možemo čuti od osoba koje vole da putuju i na taj način bogate svoja iskustva i proširuju vidike. Putnici odlaze iz poznatih u nepoznata mjesta i prije svega u tome jako uživaju.

A šta ako trebate izaći iz zone komfora u nešto u čemu ne uživate?
Ako trebate promijeniti posao, a strah vas je da li će vas na novom radnom mjestu prihvatiti. Ako trebate ići na trening, a leži vam se i spava.
Iza ovakvog opiranja stoji strah od napuštanja sigurnog, te želja da se ne trpi ništa potencijalno neugodno.
U  situaciji straha potrebno je o napuštanju sigurnog razmišljati kao o proširivanju svoje zone komfora, to znači da ćete ono što vam sada djeluje potencijalno rizično i nepoznato, upoznati i pronaći svoju rutinu i sigurnost u tome.
A kada se izbjegava neugodnost, važno je imati na umu da ona donosi sa sobom dobitke. U tom slučaju možete reći sebi da jeste to sada neugodno i neprivlačno, ali da ste tu uz sebe i za sebe i da ćete poslije uživati u plodovima svog rada. Jako je važno shvatiti da nije sve što je neprijatno ujedno i nekorisno. Naprotiv, mnogo stvari koje nas tjeraju iz zone komfora su jako korisne i čine nas uspješnima, kao što je npr odlazak na trening koji nosi sa sobom bolje fizičko stanje i ljepši izgled.
Ponekad kroz ovaj proces ne možemo proći sami i potrebna nam je pomoć. Psihoterapija je uvijek dobar izbor.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *