Back to top

Šta ako mi se ne izlazi iz moje zone komfora?

Šta ako mi se ne izlazi iz moje zone komfora?
“Život počinje izvan tvoje zone komfora” rekao je Neale Donald Walsch, američki pisac. A šta ako vam se iz zone komfora ne izlazi ?

Zona komfora je okruženje u kojem se osjećamo sigurno i ušuškano, imamo svoju rutinu i uglavnom ne očekujemo nepredviđene situacije.

Izreku sa početka teksta često možemo čuti od osoba koje vole da putuju i na taj način bogate svoja iskustva i proširuju vidike. Putnici odlaze iz poznatih u nepoznata mjesta i prije svega u tome jako uživaju.

A šta ako trebate izaći iz zone komfora u nešto u čemu ne uživate?
Ako trebate promijeniti posao, a strah vas je da li će vas na novom radnom mjestu prihvatiti. Ako trebate ići na trening, a leži vam se i spava.
Iza ovakvog opiranja stoji strah od napuštanja sigurnog, te želja da se ne trpi ništa potencijalno neugodno.
U  situaciji straha potrebno je o napuštanju sigurnog razmišljati kao o proširivanju svoje zone komfora, to znači da ćete ono što vam sada djeluje potencijalno rizično i nepoznato, upoznati i pronaći svoju rutinu i sigurnost u tome.
A kada se izbjegava neugodnost, važno je imati na umu da ona donosi sa sobom dobitke. U tom slučaju možete reći sebi da jeste to sada neugodno i neprivlačno, ali da ste tu uz sebe i za sebe i da ćete poslije uživati u plodovima svog rada. Jako je važno shvatiti da nije sve što je neprijatno ujedno i nekorisno. Naprotiv, mnogo stvari koje nas tjeraju iz zone komfora su jako korisne i čine nas uspješnima, kao što je npr odlazak na trening koji nosi sa sobom bolje fizičko stanje i ljepši izgled.
Ponekad kroz ovaj proces ne možemo proći sami i potrebna nam je pomoć. Psihoterapija je uvijek dobar izbor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.