Back to top

Praznični vodič: kako podnijeti porodična okupljanja ako ste introvert?

Praznični vodič: kako podnijeti porodična okupljanja ako ste introvert?

Introvert na porodičnom okupljanju može djelovati u nekom trenutku nesrećno ili asocijalno, što će pokrenuti još veću lavinu pitanja njegovih bližnjih, a to ga može još više iscrpiti.

Znamo ko su introverti, oni vole najviše vremena da provode sami, čavrljanje im ne ide od ruke, ne vole velika okupljanja, brzo se dekoncentrišu, imaju česte unutrašnje dijaloge i ponekad se pokušavaju zamisliti kako bi to bilo da su ekstrovertni.

Anksioznost može biti osjećanje koje ih prati na okupljanjima, jer se plaše da neće imati dovoljno snage za druženje koje slijedi.

Introverti nisu nedruštveni, već ih ovakva okupljanja mogu umoriti. Oni nisu navikli biti u društvu sa puno ljudi na duže vrijeme.

Da li ste jedan od njih?

Najvažnije što možete uraditi ako ste introvert jeste povjeriti se nekom od rodbine kome najviše vjerujete da vam treba neko vrijeme da budete sami.

Tako će vas bar neko razumjeti i ostaviti vas na miru, a vjerovatno i pomoći da vam se obezbijedi to vrijeme za samoću.

Obzirom da tokom praznika svi žele da svi uživaju, vaša iskrenost povodom onog što vam je stvarno potrebno će drugima omogućiti da znaju kako pomoći.

Ponudite se da pomažete u kućnim poslovima.
Ponudite se da pomažete u kućnim poslovima.

Ponudite se da pomažete u kućnim poslovima.

Kada ste u kuhinji i spremate hranu ili pomažete tokom pranja suđa, drugi će vam se manje obraćati jer neće imati priliku. Tako možete obezbijediti neko vrijeme za sebe, a nećete izgledati nepristojno ili nezainteresovano.

Pronađite neku društvenu igricu kako bi fokus bio na samoj igrici, a ne na vama ili vašem životu.

Neke rođake viđate samo tokom praznika i željeće će znati sve o vama što se desilo u zadnjih godinu dana, da li ste se vjenčali, završili fakultet ili zaposlili. A nakon odgovora na ova pitanja, javljaju se i podpitanja, ovakav način komunikacije može iscrpiti bilo koga, ne samo introverte.

Ako ste introvert, što više vremena obezbijedite za sebe, to ćete više uživati sa drugima. Što se više zaštitite od iscrpljivanja, i pronađete više načina da “napunite baterije”, biće vam zabavnije tokom vremena koje ćete provesti sa svojim bližnjima.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.